Akciğer Kanseri, vücuttaki hücrelerin kontrolden çıktığı bir hastalıktır. Kanser, akciğerlerde başlar ve lenf düğümlerine ya da beyin gibi vücuttaki diğer organlara yayılabilir. Diğer organlardan gelen kanser de akciğerlere yayılabilir. Kanser hücreleri bir organdan diğerine yayılmasına metastaz olarak adlandırılırlar.
Akciğer kanserleri genellikle küçük hücreli (yulaf hücreli) ve küçük hücreli olmayan olarak iki ana gruba ayrılır. Bu tip akciğer kanseri farklı şekilde büyür ve farklı şekilde tedavi edilir. küçük hücreli olmayan, küçük hücreli’ye göre daha yaygındır.
İçindekiler Tablosu
Kanser için Farklı insanlar, farklı semptomlara sahiptir. Bazı kişilerin akciğerlerle ilgili semptomları vardır. Bazı kişiler, vücudun diğer bölgelerine yayılan (metastaz) vücudun o kısmına özgü semptomlara sahiptir. Bazı insanlar iyi hissetmeme konusunda genel semptomlara sahiptir. Kanser ilerlemiş olana kadar akciğer kanseri olan çoğu insanın semptomları yoktur. Kanserin belirtileri şunları içerebilir:
Akciğer kanserinde bazen meydana gelebilecek diğer değişiklikler, akciğerler arasındaki bölgede tekrarlanan pnömoni, şişmiş veya genişlemiş lenf bezleri (bezler) tekrarlarını içerebilir. Bu belirtiler başka hastalıklarda da olabilir. Bu belirtilerden bazı sizde varsa, doktorunuza danışın.
Kansere yakalanma riskinizi aşağıdaki şekillerde azaltmaya yardımcı olabilirsiniz
İki ana tip akciğer kanseri, küçük hücreli akciğer kanseri ve küçük hücreli olmayan akciğer kanseridir. Bu kategoriler, kanser hücrelerinin mikroskop altında neye benzediğini ifade eder. Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri, küçük hücreli akciğer kanserinden daha yaygındır.
Akciğer kanseri teşhisi konulursa, akciğerler, lenf düğümleri ve vücudun geri kalanı boyunca ne kadar yayıldığını bulmak için başka testler yapılır. Bu sürece evreleme denir . Akciğer kanserinin tipi ve evresi doktorlara ne tür bir tedaviye ihtiyacınız olduğunu söyler.
Akciğer kanseri, akciğer kanserinin türüne ve ne kadar yayıldığına bağlı olarak çeşitli yollarla tedavi edilir. Küçük hücreli olmayan olan kişilerde, cerrahi, kemoterapi, radyasyon tedavisi, hedefe yönelik tedavi veya bu tedavilerin bir kombinasyonu ile tedavi edilebilir. Küçük hücreli olan kişilerde genellikle radyasyon tedavisi ve kemoterapi ile tedavi edilir.
Farklı spesiyalitelerdeki doktorlar genellikle akciğer kanserini tedavi etmek için birlikte çalışırlar.
Pulmonologlar, akciğer hastalıklarında uzman olan doktorlardır. Cerrahlar, ameliyat yapan doktorlardır. Göğüs cerrahları; göğüs, kalp ve akciğer cerrahisinde uzmanlaşmıştır. Tıbbi onkologlar, kanseri ilaçlarla tedavi eden doktorlardır. Radyasyon onkologları, radyasyon ile kanserleri tedavi eden doktorlardır.
Kaynak : ABD Ulusal Kanser Enstitüsü