Blogger, Google’a ait ücretsiz bir blog yayınlama platformudur. Google Blogların alan adını ve dosyalarını ücretsiz barındırır. Blogger Ücretsiz olduğu için kullanıcılarına sınırlı bir alan adı sunuyor. Blogger, kullanıcıların blog adreslerinin sonuna kendilerine ait Blogspot.com alan adını ekler. Ancak bu alan adı çoğu kullanıcı tarafından beğenilmemektedir.
Bunun için Blogger, kullanıcılarına özel alan adı ekleme imkânı sunuyor. 30-45 TL arası gibi bir ücret karşılığında özel alan adı satın alabilirsiniz. Satın aldığınız özel alan adınızı aşağıda hazırladığımız adımları takip ederek bloğunuza bağlayabilirsiniz.
Alan adı ve Hostinglerimi Turhost’tan aldığım için Turhost üzerinden Blogger’a özel alan adı eklemeyi öğreteceğim. Bu adımları alan adı aldığınız firma üzerinden de yapabilirsiniz.
1 Adım: Blogger Paneline Giriş
Alan adı bağlamak istediğiniz bloğunuzun yönetim paneline girin. Ardından Ayarlar > Temel bölümlerinde bulunan Yayıncılık kısmından blog adresinizin altında bulunan ‘’+Bloğum için üçüncü taraf bir URL ayarla’’ yazısına tıklayın.
2 Adım: Alan Adı Ekleme
Bu kısımda karşınıza ‘’Üçüncü taraf alan ayarları’’ adı altında, satın aldığınız özel alan adınızı yazacağınız bir alan çıkacak. Bu eğitimimizi daha önce aldığım medyablog.net alan adı ile göstermeye çalışacağım. Bu kısma blog adresiniz için aldığınız alan adını başına www gelecek şekilde girin ve ardında Kaydet butonuna tıklayın.
3 Adım: CNAME Kayıtları Alma
Burada bir hata ile karşılaşacaksınız. Bu hatanın altında görünenCHAME kodlarını bir yere kaydedin. Bu kodları A ve B olarak belirledik. Daha sonra iki farklı adımda bu iki kodu alan adı DNS’lerine ekleyeceğiz.
Not: A kodu sabittir değişmez, B kodu ise her bloğa göre değişir.
4 Adım: Alan Adı Paneline Girmek
Evet, şimdi sıra aldığımız alan adının yönetim paneline girmek. Alan adınızı aldığınız firmanın size sağladığı panele girin. Alan Adları Listesi veya sizin firmanızsa Domainlerim gibi değişebilir. Bu sekmeye tıklayın. Ardından Blogger bloğumuza bağlamak istediğimiz alan adının Yönetim sekmesine tıklayarak alan adını yönetim paneline giriyoruz.
5 Adım: İsim Sunucuları Değiştirme
Bu adımda İsim Sunucuları (Nameserver) değiştirmek veya güncellememiz gerekiyor. Her alan adı firmanın kendi Nameserver’leri vardır. Siz de alan adı aldığınız firmanın Nameserver’lerını aşağıda ki gibi giriniz.
Nameserver bilgilerini alan adı aldığınız sitenin en altında bulabilirsiniz. Eğer Nameserver’leri bulmadıysanız. Sitenin destek veya canlı yardım bölümünü üzerinden firma çalışanlarından alabilirsiniz.
6 Adım: DNS Ayarlarını Değiştirme
DNS Yönetim bölümüne giriyoruz. Burada CNAME kısmında bulunan www.blogadresiniz.com ve blogadresiniz.com şeklindeki kaydı bulun. Ardından Düzenle’den aşağıda ki gibi 3’üncü adımda belirttiğimiz A kodunu girin. Sonra DNS Kaydını Güncelle’ye tıklayın.
7 Adım: CNAME Ekleme
Yine DNS Yönetim bölümünde bulunan CHAME kısmının en altında bulunan ‘’Yeni DNS Kaydı Ekle’’ alanına gelin. Burada sırası ile Tür : CNAME, iSİM 3 adımdaki B kodunun ilk satırını girin. Aşağıda bulunan Değer Kısmına ise B kodunun ikinci satırını giriniz. Ardında aşağında ki ‘’DNS Kaydı Ekle’’ye tıklayın.
8 Adım: Alan Adını Yönlendirmek
Bu adımda sol barda bulunan URL Yönlendirme bölümüne giriyoruz. ‘’Yeni Yönlendirme Ekle’’ kısmında ki bölüme Tür: 301 (Kalıcı Yönlendirme), ardından Yönlenecek Sayfa kısmına www.blogadresi.com şeklinde alan adımızı giriyoruz. Sonra Yönlendirme Ekle sekmesine tıklıyoruz.
9 Adım: Blogger Panelinde Alan Adını Kaydetme
Son olarak Blogger panelimize dönerek 2 adımda ki yerdeki ‘’Kaydet’’e tekrar tıklıyoruz. Evet Tebrikler!! artık bir özel alan adına sahipsiniz.
Bu yazımızda Blogger’a özel alan adı eklemeyi öğretmeye çalıştık. Umarım yazımız işinize yaramıştır. Takıldığınız kısımları yorum bölümünden bizimle paylaşabilirsiniz…
Merhaba çok güzel blog. Web sitene yer imi koyacağım
ve aynı zamanda beslemeleri almak? Gönderimde sayısız yararlı bilgiyi aradığım için mutluyum.
Bu konuda daha fazla teknik geliştirmemiz gerekiyor, paylaştığınız için teşekkür ederiz.
İlginç bir tartışma yorum yapmaya değer.Bu konuda daha fazla yazmanız gerekir. Bir sonrakine! En iyi dileklerimle!!
Bu mükemmel yazı için teşekkür ederim! Kesinlikle yararlı bir yazı.
Harika yazı!
Bu güzel yazınız İçin çok sağolun. gerçekten işime yaradı.
Blogunuzun sayfa düzenini değiştirmeyi hiç düşündünüz mü?
Çok iyi yazılmış; Söylemen gereken şeyi seviyorum.
Ama belki içerik olarak biraz daha fazlasını yapabilirsin, böylece insanlar
onunla daha iyi bağlantı kurabilirdi. Senin için çok fazla metin var.
sadece 1 veya 2 fotoğraf var. Belki daha iyi uzayabilirsin?
Merhaba, bu biraz konu dışı ama
Blogların WYSIWYG editörlerini kullanıp kullanmadığını bilmek istiyordum.
HTML ile manuel olarak kodlamanız gerekiyorsa. Ben başlıyorum
yakında blog yazabiliyor ancak kodlama tecrübem yok bu yüzden birinden rehberlik almak istedim
Harika bir yazı. Teşekkürler uzun zamandır aradığım bir konu.
Google search console’da domain değişikliği aracının kullandım. Üstte domaininiz taşınıyor yazısı çıktı ama Domainim 2 gündür değişmedi. Bu normal mi?