VEDAT ÖLKER:‘’ Hastalar fizyoterapiden yeterli derecede verim alamıyor.’’
Fizik tedavi yöntemi, bilimsel olarak uzun yıllardır tıpta hastaların tedavisinde kullanılıyor. Ancak bu tedavi yöntemi hastaların aklında, ”Tedavinin yan etkisi var mı, tedavide kullanılan cihazların radyasyon riski oluyor mu, ya da tedavi sırasında ağrılar hissedilir mi?” gibi sorular kalıyor, bu soruların cevabını İstanbul Üniversitesi mezunu Fizyoterapist Vedat Ölker’den alacağız.
İçindekiler Tablosu
Fizik tedavi; hastalık, sakatlık veya travma sonucu vücut bütünlüğünde meydana gelen kronik veya akut problemlere yönelik egzersiz veya egzersiz artı fizik tedavi cihazlarıyla birlikte uygulanan bir rehabilitasyon uygulamasıdır.
Fizyoterapinin, (fizik tedavi) çok geniş bir uygulama alanı var. Ortopedik, nörolojik, romatolojik reanimasyon hastaları ve cerrahi sonrası hastalar, ortez-protez kullanan kişiler, travma sonrası kazazedeler, kas ve eklem ağrısı hastaları kısacası ilgili dalın uzman hekimin muayenesi ve yönlendirmesi sonrası herkes fizik tedavi alabilir.
Hatta hiçbir sağlık sorunu olmayan kişiler dahi sağlıklarını korumak, formda ve güçlü bir vücuda sahip olmak için fizyoterapiste danışabilir.
Fizik tedavi uygulamaları hastalığa ve kişiye özeldir. Kişinin yaşı, hastalığı, fiziksel durumuna bağlı olarak kişiye özel egzersiz reçetesi çıkarılır.
Bu uygulamalar kişiyi en uygun fonksiyonel seviyeye, güce, dengeye, koordinasyona ve esnekliğe ulaştırmak için doğru sıklıkta ve tekrarda yaptırılır.
Kişinin once den ağrısı yoksa genellikle seanslarda fizyoterapiden kaynaklı ağrı meydana gelmez. Sadece esneklik çalışmaları sırasında germe egzersizleri bir miktar ağrı yaratabilir.
Kişiye özel seçilen doğru pozisyonda, sürede ve sıklıkta yapılan egzersizler veya kişiye uygun seçilen fizyoterapi cihazlarının olumsuz yan etkisi yoktur. Burada önemli olan bu uygulamaların işinin ehli bir fizyoterapist tarafından yaptırılmasıdır.
Fizik tedavi cihazlarının (elektroterapi ajanlarının ) çoğu ciddi oranda radyasyon içermez. Ancak kısa dalga diatermi, mikro dalga diatermi ve lazer gibi bazı elektroterapi ajanları hastalarda dikkatli kullanılmalıdır ayrıca kas kontraksiyonu meydana getiren elektroterapi ajanları hamile hastalarında pelvik ve karın kısmında kullanılmaz.
Akut ve geçici rahatsızlıklarda fizyoterapiyle kısa sürede olumlu sonuçlar almak mümkündür. Ancak kronik rahatsızlıklarda sorun var olduğu sürece fizyoterapiye duyulan ihtiyaç devam eder.
Uzman hekimin tanısı koyup fizyoterapiste yönlendirdiği herkes fizyoterapistin değerlendirmesi sonrası oluşturacağı tedavi programından faydalanabilir.
Maalesef ülkemizde insanlarımız yeterli fizyoterapi hizmeti alamıyor. Özellikle kamu hastanelerinde ciddi bir fizyoterapist eksiği var. Örnek olarak ameliyat 1 hafta sonra fizik tedaviye başlaması gereken hastalarımız ancak aylar sonrasına randevu alabiliyor ve alması gerekenden daha az bir süre hizmetten faydalanabiliyor. Bu nedenden dolayı hastalar fizyoterapiden yeterli derecede verim almıyor.
Sorunun varlığına göre bu değişir. Eğer fizyoterapi ile sorun kaldırılabiliyor veya problem kişinin hayat kalitesini etkilemeyecek bir seviyede tutulabiliyorsa genelde fizyoterapi önerilir. Ancak fizyoterapiye rağmen var olan rahatsızlık uzun süre hayat kalitesini önemli ölçüde düşürüyorsa hasta cerrahiyi düşünebilir.