Meme kanseri günümüzde en çok görülen kanserlerden birisi. Bu yazımızda meme kanseri nedir? meme kanseri türleri, belirtileri, risk faktörleri, teşhisi ve tedavi çeşitlerinin neler olduğunu anlatmaya çalıştık.
İçindekiler Tablosu
Meme kanseri, memedeki hücrelerin kontrolden çıktığı bir hastalıktır. Kanser, memenin farklı bölgelerinde başlayabilir. Bir meme üç ana bölümden oluşur: lobüller, kanallar ve bağ dokusu. Lobüller süt üreten bezlerdir. Kanallar sütü meme ucuna taşıyan tüplerdir. Bağ dokusu (lifli ve yağlı dokudan oluşur) çevreleyen ve her şeyi bir arada tutar. Meme kanserlerinin çoğu kanallarda veya lobüllerde başlar.
Meme kanseri, meme dışına kan damarları ve lenf damarları yoluyla yayılabilir. kanser vücudun diğer bölgelerine yayıldığında, metastaz yaptığı söylenir.
En sık görülen meme kanseri türleri:
İnvaziv duktal karsinom; Kanser hücreleri, kanalların dışında meme dokusunun diğer kısımlarına dönüşür. İnvaziv kanser hücreleri ayrıca vücudun diğer bölgelerine yayılabilir veya metastaz yapabilir.
İnvaziv lobüler karsinom; Kanser hücreleri, lobüllerden yakındaki meme dokularına yayılır. Bu istilacı kanser hücreleri, vücudun diğer bölümlerine de yayılabilir.
Paget hastalığı, Dış medüller, müsin ve iltihaplı meme kanseri gibi daha az yaygın meme kanseri türleri de vardır.
Yerinde duktal karsinom, meme kanserine yol açabilecek bir meme hastalığıdır. Kanser hücreleri sadece kanalların içlerinde bulunur ve memedeki diğer dokulara yayılmazlar.
Meme ağrısı bir kanser belirtisi olabilir. Farklı insanlarda farklı belirtiler olabilir. Aynı zamanda bazı insanların hiçbir belirtisi veya semptomu da olmayabilir.
Meme kanserinin bazı belirtileri:
Bu belirtiler dışında başka belirtilerinde olabileceğini unutmayın. Sizi endişelendiren herhangi bir belirtiniz varsa, kesinlikle bir doktora başvurun.
Hiçbir meme tipik değildir. Sizin için normal olan başka bir kadın için normal olmayabilir. Çoğu Kadın, göğüslerinin topaklı veya düzensiz olduğunu söylüyor. Göğüsleriniz; görünme ve hissetme şekli, zamanınızı almak, çocuk sahibi olmak, kilo vermek, kilo almak ve bazı ilaçları kullanımından etkilenebilir. Ayrıca yaşlandıkça göğüsler değişme eğilimindedir.
Kanser dahil birçok durum memede topaklanmalara neden olabilir. Ancak çoğu meme topaklanmasına diğer tıbbi durumlar neden olur. Meme topaklarının en yaygın iki nedeni fibrokistik meme durumu ve kistlerdir. Fibrokistik durum memede topaklı, hassas ve ağrılı hale gelebilecek kanserli olmayan değişikliklere neden olur. Kistler memede gelişebilecek küçük sıvı dolu keselerdir.
Ergenlikten sonra, bir kadının göğsü, emzirmek için süt üreten küçük bezlerden oluşan yağ, bağ dokusu ve binlerce lobiden oluşur. Küçük tüpler veya kanallar, sütü meme ucuna doğru taşır. Kanser, vücudun hücrelerinde kontrolsüz bir şekilde çoğalır. Kansere neden olan aşırı hücre büyümesidir.
Meme kanseri genellikle süt kanallarının veya onlara süt sağlayan lobların iç astarında başlar. Oradan vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.
Araştırmalar, meme kanseri riskinin, bazı faktörlerin kombinasyonundan kaynaklandığını göstermiştir. Bu faktörlerin başında da 50 yaş üstü ve kadın olmak yer alıyor.
Bir kişinin herhangi bir risk faktörü olmasa bile kansere yakalanabilir. Risk faktörünün olmaması kansere yakalanmayacağı anlamına gelmez ve tüm risk faktörler aynı etkiye sahip değildir. Ayrıca bir kadının risk faktörleri olmasına rağmen, kansere yakalanmayabilir.
Meme kanserinin risk faktörlerini değiştiremeyeceğiniz ve değiştirebileceğiz olarak ikiye ayırdık:
Araştırmalar sigara içmek, kansere neden olabilen kimyasal maddelere maruz kalmak ve gece vardiyası çalışması nedeniyle diğer hormonlardaki değişiklikler gibi diğer faktörlerin de kanser riskini artırabileceğini göstermektedir.
Meme kanseri teşhisini göğüs hastalıkları uzmanı veya cerrahlar çeşitli testler ve çalışmalar ile yapar.
Meme kanseri teşhisi konulursa, kanser hücrelerinin memenin içinde mi yoksa vücudun diğer kısımlarında mı yayıldığını bulmak için başka testler yapılır. Bu sürece evreleme denir. Kanserin sadece memede mi olduğu, kolunuzun altındaki lenf düğümlerinde bulunup bulunmadığı veya meme dışına yayılması meme kanserinin evreni belirler. Meme kanserinin tipi ve evresi, doktorlara ne tür bir tedaviye ihtiyacınız olduğunu söyler.
Meme kanserinin türüne ve ne kadar yayıldığına bağlıdır. Meme Hastalığı olan insanlar genellikle birden fazla tedavi görürler.
Farklı uzmanlık alanlarındaki doktorlar genellikle meme kanserini tedavi etmek için birlikte çalışır. Cerrahlar ameliyat yapan doktorlardır. Tıbbi onkologlar, kanseri ilaçla tedavi eden doktorlardır. Radyasyon onkologları, kanseri radyasyonla tedavi eden doktorlardır.
Kaynak: Hastalıkları kontrol ve önleme merkezleri